Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Διαχείριση δεσμευμένων και κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων, που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες» εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως τόνισε, με βάση τους ποινικούς κώδικες που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους διατήρησε και εμπλούτισε η κυβέρνηση της ΝΔ, ενισχύεται η ποινική φαρέτρα του αστικού κράτους σε βάρος του εχθρού-λαού με την αυστηροποίηση των διατάξεων ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας, παρακώλυση συγκοινωνιών κ.ά. Αυτές οι διατάξεις χρησιμοποιούνται για την καταστολή των δικαιολογημένων αντιδράσεων εργατικών και λαϊκών φορέων, όπως για πλειστηριασμούς. Πρόσθεσε πως το ίδιο συμβαίνει και με άλλους αντιδραστικούς νόμους, όπως την απαγόρευση διαδηλώσεων, την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ως συνέπεια αυτών των νομοθετικών ρυθμίσεων, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των υπόπτων για άσκηση τρομοκρατικής δραστηριότητας, αυξάνονται οι ποινές και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και συρρικνώνονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και υπόπτων, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μ. Συντυχάκης, υπογράμμισε πως την ίδια ώρα η πραγματική εγκληματική δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων, των διαφόρων μεγαλοσχημόνων, των οικονομικά ισχυρών, των εγκληματιών του λευκού κολάρου -όπως λέγονται- βλέπουμε είτε να μη διώκεται είτε να αντιμετωπίζεται -με νέους θεσμούς, όπως της ποινικής συνδιαλλαγής- με τρόπους που πέφτουν στα μαλακά ή και να αθωώνονται. Παράλληλα, συμπλήρωσε, τα διάφορα οικονομικά σκάνδαλα που κατά καιρούς εκδηλώνονται στο πλαίσιο του αδυσώπητου ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων στο τέλος κουκουλώνονται και ξεχνιούνται.
Ακόμη και στο επίκαιρο έγκλημα στα Τέμπη, τόνισε, ο προσανατολισμός των αρχών, όπως καθοδηγείται πολιτικά από την κυβέρνηση, είναι να επιρρίψουν όλες τις ποινικές ευθύνες στον σταθμάρχη και άλλους εργαζόμενους του σιδηρόδρομου, ώστε να βγουν λάδι οι ιθύνοντες της ιταλικής εταιρείας και του κρατικού μηχανισμού. Αντίστοιχη εμπειρία είχαμε, πρόσθεσε, και από το πολύνεκρο έγκλημα με τη φωτιά στο Μάτι.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, η κεντρική ιδέα του σχεδίου νόμου αποτυπώνει την προσπάθεια του αστικού κράτους να προβεί στη συγκέντρωση των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύονται ή κατάσχονται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, μέσω ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης, μιας κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών με αρκετά διευρυμένες αρμοδιότητες. Θα μπορεί να αξιοποιεί τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία πριν από την έκδοση αμετάκλητης απόφασης καθώς και να εκποιεί περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη αναγκών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πρόκειται για μια προβληματική διαδικασία, για την οποία το ΚΚΕ έχει σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις, σημείωσε και πρόσθεσε πως η κατάσταση με το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος δεν άλλαξε ούτε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και με το παρόν νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι όποιες παρεμβάσεις, υπογράμμισε, δεν αλλοιώνουν το βασικό που είναι πως τα μονοπώλια και το κράτος τους παράγουν και αναπαράγουν τη νόμιμη και παράνομη κλεψιά επειδή προστατεύει, αναπαράγει και βαθαίνει τη πιο νόμιμη από όλες, που είναι η κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων από μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Η ελεύθερη καπιταλιστική αγορά, η ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, στο όνομα των οποίων πίνουν νερό όλα τα αστικά κόμματα, αποτελούν το θερμοκήπιο της συγκέντρωσης και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, υπογράμμισε.
Όσον αφορά το μέρος του σχεδίου νόμου που προβλέπει την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για το πανευρωπαϊκό ατομικό ασφαλιστικό προϊόν, σημείωσε πως πρόκειται για την πανευρωπαϊκή ταφόπλακα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η εφαρμογή του αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους νέους.
Επισήμανε ότι είναι αποκαλυπτική η περιγραφή του προγράμματος του πανευρωπαϊκού ατομικού ασφαλιστικού προϊόντος που στόχο έχει την ενίσχυση του τρίτου -ιδιωτικού- πυλώνα της ασφάλισης, προς όφελος και τέρψιν των ασφαλιστικών ομίλων και τραπεζών. Πρόσθεσε ότι το κράτος και η εργοδοσία κάνουν ένα πολύ γενναίο βήμα για να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα, κερδοσκοπώντας μάλιστα στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ η ενιαιοποίηση των συνταξιοδοτικών παροχών που προβλέπεται, ευνοεί και την κινητικότητα στην εργασία, κάτι που αποτελεί απαίτηση, αλλά και ανάγκη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό.
Ο Μ. Συντυχάκης για τις τροπολογίες της κυβέρνησης